1973 | ALLEN MEMORIAL ART MUSEUM

Oberlin, Ohio

The site for this temporary project was on a flat lawn outside the art museum, where a number of other sculptures were displayed on concrete foundations.  To the side of the building a seven foot square, two and a half foot deep pit is cut into the lawn’s surface. As the visitor reaches its edge, the piece becomes visible without warning.  Three layers of wood lattice are embedded in the earth walls of the hole. Though the lattice is so clearly framed, it is unclear where it ends, that is , how far it extends into the surrounding ground.  Unlike a monolith, the work confronts the viewer in a way that is compelling by its absence.  The engagement with this modestly scaled piece is intended to be emotional, as well as physical, as it suggests a trap or pit, which in turn raises questions about its use.